vrijdag 16 maart 2012

À la recherche du temps perdu

Young Adult  van Jason Reitman     ★★★½



Wij hebben altijd al een zwak gehad voor mensen die het kind in zichzelf koesteren. Hebben we misschien zelf een Peter Pan-syndroom? Hoe dan ook, we hebben erg genoten van Charlize Theron die in de nieuwe existentiële tragikomedie Young Adult de hoofdrol vertolkt als Mavis: een 37-jarige, depressieve jeugdboekenschrijfster die terugkeert naar haar geboortestadje Mercury, Minnesota om er haar jeugdvlam Buddy (Patrick Wilson) op te zoeken. Hoewel de intussen getrouwde Buddy net vader werd, is Mavis vastbesloten om hem terug voor zich te winnen...

Patrick Wilson als Buddy en Charlize Theron als Mavis.
Narcisme

Mavis is een sloddervos, draagt Hello Kitty-T-shirts, speelt videogames, rijdt in een Mini Cooper, houdt van muziek uit de jaren negentig en drinkt zich graag in de vernieling. Ze is een egocentrisch groot kind dat in het verleden is blijven hangen en dat maakt haar onuitstaanbaar en onweerstaanbaar tegelijk; een arrogant, narcistisch en labiel, maar ook spontaan, charmant en kwetsbaar wicht dat hunkert naar liefde en geluk.

Stalker

Voormalig Oscarwinnares Charlize Theron (check out haar fenomenale acteerprestatie in het tragiromantische misdaaddrama Monster uit 2003!) bespeelt in Young Adult moeiteloos het hele spectrum van menselijke emoties. Als Mavis gedraagt ze zich ten opzichte van Buddy af en toe als een creepy stalker die doet denken aan Glenn Close in Fatal Attraction en aan Rebecca De Mornay in The Hand That Rocks the Cradle. Maar dankzij het vermakelijke en op mensenmaat gesneden scenario van Diablo Cody, blijft Young Adult binnen de lijnen van een geloofwaardige tragikomedie.

Charlize Theron.
Scherp

Patton Oswalt en Charlize Theron.
Behalve van Therons veelzijdige vertolking, is het ook genieten van Patton Oswalt in zijn gevoelige bijrol als de sympathieke Matt: een voormalige schoolgenoot van Mavis die op krukken door het leven gaat en, net als zij, worstelt met eenzaamheid en onbegrip. Het zijn vooral hun snedige dialogen die van Young Adult een grappige, maar ook scherpe en ontroerende tragikomedie maken over het moeizame levenspad dat sommigen onder ons moeten afleggen om een beetje gemoedsrust te vinden.

JN.

Young Adult (USA-2011): in de bioscoop vanaf 28 maart 2012.
Met: Charlize Theron, Patton Oswalt, Patrick Wilson en Elizabeth Reaser.

Genre: existentiële tragikomedie / romantisch drama

Klik op de oranje links voor:

- de trailer: Young Adult - trailer

- ons biografisch portret van Charlize Theron: Het emotionele vuurwerk van Charlize Theron

- onze hommage aan Charlize Theron in onze Top 36 van mooiste filmactrices aller tijden: FILMGODINNEN - deel 28: Charlize Theron (1975-...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten