maandag 9 januari 2012

Geen half werk in deze crimi

The Bridge  van Henrik Georgsson, Charlotte Sieling en Lisa Siwe     ★★★½





Op de Øresundbrug tussen Zweden en Denemarken wordt het in twee gesneden lijk van een gewurgde vrouw ontdekt. Het slachtoffer is Kerstin Ekwall, voorzitter van de gemeenteraad in Malmö, dus wordt het onderzoek naar de moord toegewezen aan de Zweedse rechercheur Saga Norén (schitterend vertolkt door Sofia Helin). Uit de autopsie van het lijk blijkt echter dat de onderste helft toebehoort aan Monique Brammer, een jonge Deense prostituée die een jaar eerder werd vermoord. Daarom krijgt Saga de hulp van haar Deense collega Martin Rohde (een flegmatieke Kim Bodnia). Samen komen ze op het spoor van een uiterst sluwe en vastberaden seriemoordenaar...




The Bridge (originele Zweedse/Deense titel: Bron/Broen) is een nieuwe, tiendelige tv-serie die bol staat van onverwachte plotwendingen en, net als de al even uitstekende Deense reeks The Killing, tot op zekere hoogte schatplichtig is aan trendsetters in het genre van de psychologische misdaadthriller zoals Se7en, The Silence of the Lambs en Twin Peaks

Hilarisch duo

Beide hoofdpersonages in The Bridge zijn om van te snoepen. De wereldvreemde Saga is een harde tante met een ijzeren logica en het hart op de tong, die alles strikt volgens het boekje doet. Haar 'asociale' houding is onvrijwillig: het heeft er alle schijn van dat Saga lijdt aan een milde vorm van autisme.  Haar collega Martin is een sympathieke loebas, die zijn instinct, mensenkennis en gezond verstand gebruikt om misdadigers te vatten, ook al moet hij daarvoor soms zelf de wet overtreden. De chemie tussen dit bijzondere, schijnbaar incompatibele duo zorgt van meet af aan voor grappige situaties en hilarische dialogen.

Sofia Helin als Saga Norén en Kim Bodnia als Martin Rohde.


Scandinavische voltreffer

Het scenario van The Bridge flirt hier en daar met de grenzen van de geloofwaardigheid. Zo heeft de dader de touwtjes wel érg strak in handen en kan hij/zij blijkbaar verder vooruitdenken dan schaakgrootmeesters Karpov en Kasparov tesamen. Maar dankzij de getalenteerde cast, de sfeervolle fotografie en dito soundtrack (met het betoverende intronummer Hollow Talk van het Choir of Young Believers), de uitstekende montage en de geslaagde combinatie van humor en spanning is deze nieuwe crimi toch alweer een Scandinavisch schot in de roos.

JN.

The Bridge (Zweden/Denemarken-2011): beschikbaar op dvd en blu-ray vanaf 28 februari 2012.
Met: Sofia Helin, Kim Bodnia, Puk Scharbau, Emil Birk Hartmann, Magnus Krepper, Christian Hillborg, Maria Sundbom en Ellen Hillingsø.

Genre: psychologische misdaadthriller / tv-serie / mysterie






Kijk hieronder naar de sfeervolle begingeneriek van The Bridge met het wondermooie nummer Hollow Talk van Choir of Young Believers.





(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p voor hogere beeldkwaliteit)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten