donderdag 29 december 2011

De grootste bankoverval aller tijden

Inside job  van Charles Ferguson     ★★★★   


Nee, het is géén vergissing dat onder deze recensie bij genre ook "misdaad" staat. De  nieuwe, ontluisterende Amerikaanse documentaire Inside Job (2010) laat er immers geen twijfel over bestaan: de huidige wereldwijde economische crisis is géén ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar het rechtstreekse gevolg van de ongebreidelde hebzucht, het flagrante bedrog en het misdadige gebrek aan ethiek en verantwoordelijkheidszin van de schatrijke bankiers, beursmakelaars en andere financiële haaien die onze economie op de kap van de belastingbetaler aan de rand van de afgrond gebracht hebben.

Dominostenen

De Amerikaanse regisseur Charles Ferguson werd voor Inside Job terecht bekroond met de Oscar voor beste documentaire. Het tempo is hoog, de interviews snedig én to the point, en de slimme montage zorgt voor een spanningsopbouw die veel gelijkenis vertoont met de plot van een detectiveverhaal. Stap voor stap, krijgt de kijker meer inzicht in de verborgen mechanismen die aan de basis lagen van de wereldwijde financiële meltdown in 2008. 

Charles Ferguson is niet alleen een vakkundige regisseur, maar ook een meedogenloze interviewer.

Terwijl we zien hoe grote banken en financiële instellingen, zoals Lehman Brothers, Merrill Lynch, Bear Stearns, AIG, Fannie Mae en Freddie Mac, als dominostenen omver vallen in het gigantische piramidespel van onze monetaire economie, neemt onze verontwaardiging toe wanneer blijkt dat het vooral de gewone burger is die opdraait voor de onbetaalbare schuldenberg. Ook de medeplichtigheid van politici, lobbyisten, zogeheten 'toezichthouders', kredietbeoordelaars en zelfs academici wordt door Ferguson meedogenloos ontmaskerd.

Henry "Hank" Paulson: voormalig CEO van de grootbank Goldman Sachs, maar nadien
ook de Amerikaanse minister van Financiën tijdens de financiële crisis in 2008.
Van belangenconflicten gesproken...

Jammer dat de cruciale, nefaste rol van de centrale banken, zoals de  Federal Reserve Bank en de Europese Centrale Bank, niet voldoende aan bod komt. Nochtans hielpen zij de financiële bubble mee opblazen door de rente jarenlang op een kunstmatig laag niveau te houden en zo bij te dragen tot roekeloze leningen en beleggingen met al even roekeloze overheidsgaranties. Toch is Inside Job een film die u moet gezien hebben om de geheime oorzaken van de huidige recessie beter te begrijpen. 

Uitstekende, essentiële cinema! 

JN.

Inside Job (USA-2010): beschikbaar op dvd.
Met: ingesproken commentaar van acteur Matt Damon, en getuigenissen en/of beelden van o.a. Ben Bernanke, Alan Greenspan, Paul Volcker, George W. Bush, Barack Obama, Henry Paulson, Timothy Geithner, Christine Lagarde, Dominique Strauss-Kahn, Larry Summers, Glenn Hubbard, David McCormick, Eliot Spitzer, Barney Frank, John Campbell, Frederic Mishkin, Scott Talbott, Nouriel Roubini, Gillian Tett en George Soros.

Genre: documentaire / misdaad

Klik op de oranje links voor:

- de trailer: Inside Job - trailer

- de Oscarnominaties voor Inside Job: Alle Oscarnominaties 2011

- de Oscars voor Inside Job: Alle Oscars 2011

- onze keuze voor Inside Job als de beste documentaire van het jaar: De beste films van 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten